Avukatların Mental Sağlıkları - 2

Avukatların Mental Sağlıklarını Geliştirme İçin Atabilecekleri Adımlar

Sanki her yıl bir önceki yıldan daha hızlı geçiyor gibi görünüyor. Günler ve aylar, son tarihler, e-postalar, cevapsız çağrılar, yanıt bekleyen mesajlar sonsuz bir stres döngüsü gibi adeta. Kontrolümüz dışında hissettiren çok fazla değişken var ve bu da kaygı durumumuzun gitgide artmasına neden oluyor. Bu zamanlarda yapılması gereken birincil hareket yönetemediğimiz ve etkilendiğimiz durumları ve olguları kavramak akabinde kendimizle ilgili farkındalığımızı arttırmak olacaktır.

Bu yazımızda avukatların mental sağlıklarını korumak adına neler yapması gerektiği hakkında birkaç ipucu vereceğiz. Herkesin bildiği üzere Avukatlık stresli mesleklerin başında geliyor ve mesleği icra etmek adına zihinsel anlamda devasa bir çaba sarf ediliyor.

Zihinsel sağlığınız kontrolden çıkmış gibi hissedebilir, Anksiyete ve depresyonun ruhunuza verdiği ağırlıktan çaresizlik çıkarabilirsiniz. Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre avukatların diğer mesleklere göre depresyona girme sıklığı 4 kat daha fazladır.

Başlamak için bir şeyi açıklığa kavuşturmak önemlidir. Öncelikle bu durumda olan sadece siz değilsiniz. Herkes hayatının bir bölümünde stres ve endişe ile karşı karşıya kalmıştır. Hepimizin karanlık düşünceleri, kendine özgü şüphe ve korkuları var. Bu zihinsel arazi sadece insan olmanın bir parçasıdır ve bu zorluklara tanıdığınız herkes karşı karşıya kalmaktadır.

Hayatın anlam ve amacı stresi beraberinde getirmektedir.

Stres aynı zamanda her yeni beceri için öğrenme eğrisinin bir parçasıdır. Yeni veya farklı bir şey için harekete geçme taahhüdünde bulunduğumuzda, sonuçtan emin olmadığımız ya da zorluğun üstesinden gelip gelmediğimizi merak ettiğimizde de stres yaşarız. Stres, öğrenme ve büyüme sürecinin de doğal bir parçasıdır.

Tıpkı iyi beslenerek ve egzersiz yaparak fiziksel sağlığımızı olumlu yönde etkileyebildiğimiz gibi, aşağıda yer alan önerileri inceleyerek ve dikkatimizi vererek zihinsel sağlığımızı da olumlu yönde etkileyebiliriz.

İşte her avukatın bugün zihinsel sıhhati geliştirmek için atabileceği dört basit adım.

Avukatların Mental Sağlıkları Nasıl Düzenlenir

Biriyle konuş

Avukatların Mental Sağlıkları - 1
Avukatların Mental Sağlıkları – 1

Korkular, kaygılar ve olumsuz düşünceler, zihninizdeki karanlıktan çıkarıldığında küçülmeye başlar ve başkalarıyla paylaşıldığında ise çıkış yolundaki ışığa doğru giderler. Mental sağlığınıza yatırım yapmak için ilk adım, deneyimlerimiz hakkında güvendiğimiz birisiyle konuşmaktır.

Bu kişi sizin en yakın dostunuz olabileceği gibi bir yaşam koçu da olabilir. Sizi tüm samimiyetiyle dinleyecek ve öneriler sunacak güvenilir bir danışmana sahip olmak paha biçilemez bir destektir ve sizi mental anlamda rahatlatacaktır.

Düşündüğün Her Şeye İnanma

Avukatların Mental Sağlıkları - 2
Avukatların Mental Sağlıkları – 2

Evet bu söz sizin için. Beyninizden geçen her düşünceye inanmayın. Öncelikle ne düşündüğünüzü fark edip analiz edin.

Örneğin, çocuklarınızla, bir parkta huzurlu bir şekilde zaman geçirirken aniden düşüncelerinizin işe ve müvekkil dosyasına odaklandığını ve aniden endişe duyduğunuzu hayal edelim.

Bu endişe sizi aşağıdaki gibi düşüncelere kanalize edebilir.

İddiaya girerim dosyaya yeterince hazırlanmamıştır.

İddiaya girerim korkunç bir iş yaptı.

Bu davayı kaybedeceğiz.

Bu müvekkil gerçekten çok kızacak.

Yanlış kişiyi işe aldım.

Düşünceleriniz tamamen spekülatiftir, sadece sizin için cesaret kırma ve endişe duyguları yaratırlar. Çocuklarınızdan dikkatiniz dağılır ve kendinizi kötü hissedersiniz.

Düşüncelerinizin içeriğine otomatik olarak inanmak yerine, bu müvekkil sizinle konuşuyormuş gibi bunları analiz edin.

Kanıtlanamayan ve tamamen spekülatif olan şeyler düşündüğünüze dikkat edin. Davayı kaybedeceğimize dair düşüncelerim var ve yanlış kişiyi işe aldım. Buna şimdi inanmak zorunda mıyım? Pek sayılmaz. Kanıtım var mı? Hayır. Şu anda kaybedeceğimizi ya da yanlış kişiyi işe aldığımı şuan kesin olarak bilemiyorum. Bunu kesin olarak öğrenene kadar, özellikle şimdi, bu gezi hakkında çocuklarım varken, bu konuda spekülasyon yapmayacağım.

Düşüncelerinizi olumsuz ve spekülatif olanlardan olumlu ve kanıtlanabilir nitelikli olana kadar yeniden çerçevelendirmek için yönlendirebileceğiniz egzersizler yaparak kaygılarınızı önemli ölçüde azaltabilirsiniz.

Çok Görevli Çalışmayı Durdurma

Avukatların Mental Sağlıkları - 3
Avukatların Mental Sağlıkları – 3

Yapmanız gereken çok fazla iş ve sorumluluk var. Ancak bunları aynı anda yapmanız veya odaklanmanız ne yazık ki mümkün değil. Çoklu görev yanılsamasına aldanmayın; İnsan beyninin aynı anda birden fazla şeye odaklanması imkansızdır. Sıkıcı bir toplantı sırasında e-postayı ve bir arkadaşı aynı anda kontrol edebilir ve yine de toplantının özünü yakalayabileceğimizi düşünebiliriz, ancak gerçekten yapamayız.

Çoklu görev aslında beynimize zarar verir. Hem beyinlerimizin kısa süreli hafızasını (hem de belirli bir konuda çalışırken geçici olarak bilgi saklama kabiliyetimiz) hem de uzun süreli hafızayı (zaman içinde bilgi saklama ve hatırlama kapasitesi) zayıflatır.

Çok görevli çalışma aynı zamanda beyindeki olumsuz yapısal değişikliklerle de ilişkilendirilmiştir- bir çalışmada çoklu görev aktivasyonu duygusal düzenleme, motivasyon ve bilişsel kontrol ile ilişkili beyin alanlarındaki gri maddeyi ölçülebilir şekilde azaltmıştır.

Akıl sağlığını iyileştirmek için hepsini bir kerede yapmaya çalışmayı bırakmalı. Sadece o an yapmanız gereken işe odaklanmalısınız.

Harekete Geçin.

Avukatların Mental Sağlıkları -4
Avukatların Mental Sağlıkları -4

Yazımın sonunu hepimiz bildiği bir gerçekle kapatmak istiyorum. Egzersiz yapmak ruhumuzun huzur bulmasında önemli bir faktördür.  Hem duygusal hem de fiziksel ve aynı zamanda bilişsel sağlık için önemlidir. Düzenli egzersiz, depresyon ve kaygıdan kurtulmamıza, yeni beyin bağlantıları kurmamıza ve öğrenmeyi, hafızayı ve bilişi geliştirmemize yardımcı olur. Bir çalışma, deneklerin haftada üç kez sadece 45 ila 60 dakikalık aerobik egzersiz veya direnç antrenmanından sonra, on ila on iki hafta içinde depresif semptomlarda belirgin bir iyileşme gösterdiği sonucuna ulaşmışlardır.

Ancak bütün gün oturmak zorunda kalıyorum diyenlere hareketlenmek için birkaç öneri;

-Telefon görüşmeleri sırasında ayakta durmayı deneyin.

-Yakındaki toplantılara yürüyün.

-Asansörler yerine merdivenleri kullanın.

-Her yarım saatte bir kalkın ve gerinin ya da kısa bir yürüyüşe çıkın.

Bu hareketlerle kas kütlenizi belki artıramayıp sadece birkaç kalori yakabilirsiniz, ancak bu küçük hareketlerle gün boyunca zihinsel sağlığınızda göreceli büyük iyileştirmeler de alabildiğinizi göreceksiniz.

Bununla birlikte, hayatınızdaki rutinlerinizde değişiklikler yapacaksanız uygulamaya küçük adımlarla başlamak önemlidir. Küçük adımların büyük değişikliklere yol açabileceğini unutmayın.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir