Enigma Makinesi -1

Enigma Makinesi ve Alan Turing

Enigma makinesi Almanların İkinci Dünya Savaşı sırasında kullandığı askeri birlikler arasında haberleşmeyi sağlayan ve harekatlardan önce askeri planları birbirlerine aktarmaya yarayan şifreli bir iletişim aracıdır. Enigma makinesi savaşın sonunu belirleyici etkisiyle büyük önem taşır.

Alman bir mühendis tarafından geliştirilen ve üstün bir şifreleme makinesi olan bu cihaz savaşın gidişatı için çok büyük bir önem taşıyordu.  Enigma makinesinin şifresinin kırılmasına imkansız gözüyle bakılıyordu çünkü her bir mesajı tek tek şifreli hale getirip karşı tarafa aktarmayı sağlayan bir mekanizmaya sahipti. Makineye önemli bir kripto gücü katan, üç çark ve fiş tertibatıdır. Makine bilgileri şifrelerken trilyonlarca kombinasyon üretmektedir.

Enigma Makinesi

Enigma Makinesi -2
Enigma Makinesi -2

Enigma makinesinde doğru kombinasyonu bulma olasılığı 3,560,761,236,879,310,464,000’da 1 ihtimalken, bir insana yıldırım çarpma olasılığı 475,000’de 1 ihtimaldir. Yani Enigma makinesini şifresini kırmak yolda yürürken kafanıza yıldırım düşme olasılığından çok daha zayıf bir olasılıktır. Yukarıdaki örnekten de anlaşılacağı gibi kırılmasına bu kadar imkansız gözüyle bakılan bu makineyi kırmak için Müttefik devletler senelerce çaba gösterdi.

Müttefik devletleri, Almanların telgraflarını, telsizlerini ele geçirip dinleyebiliyorlardı. Hatta bazen Enigma makinesinden çıkan şifreli mesajları dahi ele geçirebiliyorlardı. Fakat bu mesajları bir türlü çözemiyorlardı. Almanlar Enigma makinesini o kadar güçlü koruyorlardı ki herhangi bir tehlikeden şüphelendikleri anda makinenin tüm kodlama politikalarını ve kodlamaya ait şifreli kitapları değiştirip makineyi tekrar hazır hale getiriyorlardı. Bu da müttefiklerin işini iyice zorlaştırıyordu. Tüm bu zorluklara rağmen “Alan Turing” Enigma makinesine dur diyen kişi olmuştur.

En İyi Avukat Filmleri için eski yazılarımızı inceleyebilirsiniz.

Enigma Makinesi -3
Enigma Makinesi -3

Matematikçi ve aynı zamanda dünyanın ilk programlanabilir elektro manyetik mekanik bilgisayarını tasarlayan; Alan Turing kırılmaz denen Enigma makinesini kırarak İkinci Dünya Savaşı’nın gidişatını değiştirmiş ve tarihçilerin tahminine göre savaşı iki yıl kısaltarak 14 milyon hayatı kurtarmıştır. Yaşadığı dönemlerde var olmayan bilgisayarları hayal etmekle kalmamış, bu makinelerin aynı zamanda ilerde insana benzer bir şekilde düşünebileceğini de öngörerek yapay zekanın temellerini atmıştır. Günümüzde kullandığımız teknolojilere büyük bir katkıda bulunmuştur. Baş rollerini Benedict Cumberbatch ve Keira Knightley’in paylaştığı Enigma makinesinin kırılması ve Alan Turing’in hayatını anlatan 2014 yapımı Oscar ödüllü The Imitation Game bu konu ile ilgili film izlemek isteyenlere önerebileceğim güzel bir film. Şimdiden iyi seyirler.

The Imitation Game fragmanı için tıklayınız.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir