Sayılarla Mobil Uygulama -1

Sayılarla Mobil Uygulama

Taşınabilir akıllı cihazlar her geçen gün hayatımızın her alanını daha fazla kaplarken, bununla birlikte kullanıcıların tercihleri de günden güne değişiyor. Masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarınızda kullandığımız program ve uygulamalar her geçen gün yerini mobil uygulamalara bırakıyor. Mobil uygulamalar kullanıcılara, daha pratik, daha hızlı ve her yerden ulaşım konusunda ciddi faydalar sağlıyor. Bu kolaylığın farkına varan kullanıcılar, bağlı sektörlerinde faaliyet gösteren kurum ve işletmeleri, mobil uygulama oluşturma ve rekabetine girmeye zorluyor. Piyasa ve müşteri baskısıyla değil de, geleceği önceden görerek, işin mobil kısmına daha önceden yatırım yapan firmalar bu yarışta bir adım öne çıkıyor. Şimdi sizlere 2017 ve 2018 yıllarında çeşitli araştırma kuruluşlarının mobil uygulamalarla ilgili yapmış olduğu araştırmalardan kısa başlıklar verelim.

Sayılarla Mobil Uygulama

Sayılarla Mobil Uygulama -2

Sayılarla Mobil Uygulama -2

  • 2017 Yılı sonu itibariyle indirilen Mobil Uygulama sayısı yaklaşık 200.000.000. Adettir. 2020 yılı sonunda ise bu rakamın 350.000.000 ı geçeceği öngörülüyor.
  • Dünya üzerinde en fazla indirilen mobil uygulama Facebook.
  • Kullanıcılar indirilen mobil uygulamalardan en fazla vakti Oyunlarla geçiriyorlar. İkinci sırada ise sosyal ağlar var. Bu alanda en hızlı gelişen kategori ise müzik uygulamaları.
  • Akıllı cihazlarımızla, bir gün içerisinde ortalama 9 ayrı mobil uygulama kullanıyoruz. Ay sonunda ise kullandığımız mobil uygulama sayısı ortalama 30.
  •  Akıllı cihaz sahipleri, cihazlarıyla geçirdikleri zamanın % 89 unu mobil uygulamalarla geçiriyorlar.
  • Akıllı cihazlara yüklenen mobil uygulamalarla erkek kullanıcılar bir ay içerisinde 29 saat geçirirken, bayan kullanıcıların geçirdiği zaman ise yaklaşık 31 saat.
  • ABD’ de yapılan başka bir araştırmaya göre, 2017 yılı için mobil kullanıcılar incelendiğinde, mobil uygulamalar için en fazla zaman ayıran yaş aralığı 18-24. Bu gurubun akıllı cihazlarını kullanma süresi aylık yaklaşık 94 saat. Bu yaş grubu için dünya ortalaması ise ayda 37 saat.
  • 2017 yılı ortaları itibarıyla Apple APP Store’ da ki uygulama sayısı 2.2 milyon adetken, Google Play’ de ki uygulama sayısı yaklaşık 2.8 milyon adettir.
Sayılarla Mobil Uygulama -3

Sayılarla Mobil Uygulama -3

Sayılarla Mobil Uygulama – Türkiye

Ülkemiz rakamlarına bakacak olursak;

  • Türkiye’ de ki kullanıcılar bir gün içerisinde 78 kez mobil cihazlarına bakıyor. Basit bir hesapla Türk kullanıcıların her 13 dakikada bir kez telefonlarına bakmış olduklarını anlıyoruz. Avrupa’ da ki kullanıcılarda ise durum biraz farklı. Avrupalı kullanıcılar telefonlarına bir gün içerisinde 48 kez bakıyor.
  • Türkiye’ de uyanır uyanmaz telefonlarına bakan kullanıcıların oranı ise % 28.
  • Türk Kullanıcılar en fazla sosyal medya ve banka hesaplarını kontrol amaçlı mobil uygulama kullanıyorlar.
  • Türk kullanıcıların en fazla sahip oldukları ürün ise cep telefonları. Araştırmaya katılanların % 63 tablet sahibi iken dizüstü bilgisayar sahibi olanların oranı ise % 81. Araştırmaya katılanlardan akıllı telefona sahi olanların oranı ise % 92.
  • Ülkemizde kullanıcılar telefonla konuşmak yerine anlık mesaj uygulamalarını kullanmayı tercih ediyorlar. Avrupa’ da % 49 olarak tercih edilen anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp’ ın, Türkiye’ de kullanım oranı % 90.
  • Türk kullanıcıları genel olarak telefonlarını gereğinden fazla kullandıklarını kabul ediyorlar. Bunu kabul eden Türk kullanıcıların oranı % de 66. Bunu kabul eden kullanıcılardan kendilerini kısıtlamaya çalıştıklarını söyleyenlerin sayısı da yaklaşık % 50.
  • Mobil kullanım kotaları genel olarak Türk kullanıcılara yetmiyor. Ancak Türk kullanıcıların bir çoğu mobil ağ kullanmakta. Ancak şifresi bilinen ya da kullanıma açık Wi-Fi ağı bulduğumuzda hemen bu ağa geçiyoruz.

Bu sonuçlara baktığımızda akıllı cihazların ve mobil uygulamaların hayatımızda nasıl bir yere sahip olduğunu kolayca anlıyoruz. Piyasa da kendilerine sağlam bir yer hedefleyen kurum ve işletmelerin mobil uygulamaları görmezden gelmesi mümkün olmadığı da yine bu araştırma sonuçlarından çıkmaktadır.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir