Yapılan Çalışmalar ile Çocuk Tesliminde Hangi Durumlar Değişiyor -1

Yapılan Çalışmalar ile Çocuk Tesliminde Hangi Durumlar Değişiyor

Devlet; belirli bir toprak parçası üzerinde yaşan insan topluluğudur. Devlet sisteminin temel amacı halkını korumak, refah düzeyini yükseltmek ve iç huzurunu sağlamaktır. Devletler insanlara çalışır. Toplum içindeki en küçük birlik ailedir. Bu yüzdendir ki bir birliğin düzeni ve koruması devletin himayesinde olmalıdır.
Aile kurumları devlet tarafından korunmalı, bu aileler aile birliğini bozduğunda ise çocukları korumaya devam etmelidir. Hukukta yasalar boşanmada çocukların ruh ve beden sağlığını esas alarak karar verir. Çünkü bu durumdan en çok etkilen çocuklardır.

Yakın zamanda ülkemiz üzücü bir haber ile geçte olsa yasa olarak öz eleştiri yapmaya başladı. Yıllardır uygulanan icra ile çocuk alma uygulamasında iyileşmeye gitmek için adımlar atmaya hazırlanıyor. Bu durum oldukça hassas ve kritik tek bir gecede verilebilecek kararlar içermemesi veya üzerinde kafa patlatmadan, emsaller ele alınmadan maddeleştirilmeden kaçınılmalı.

Peki şu an ne gibi değişikler gelecek? Olağan durumdan farklı neler olacak? Bu ve buna benzer tüm sorulara yanıt verebilir mi bilmem ama şu an gündemde olan yapılması planlanan çalışmaların maddelerini sizlerle paylaşacağız.

Yapılan Çalışmalar ile Çocuk Tesliminde Hangi Durumlar Değişiyor

Yapılan Çalışmalar ile Çocuk Tesliminde Hangi Durumlar Değişiyor -2

Yapılan Çalışmalar ile Çocuk Tesliminde Hangi Durumlar Değişiyor -2

Velayeti elinde bulundurmayan ebeveyn çocuğu zamanında teslim etmediğinde velayeti elinde bulunduran taraf mahkeme kararı ile icra dairesine başvuru yapmalıydı. Yeni düzenlemeye göre ise çocuğun oturduğu yerdeki adli destek ve mağdur hizmetleri müdürlüğüne başvurması gerekecek. Başvuru sonrası müdürlük karşı taraf ile irtibata geçerek çocuğun teslimi için gün ve saat belirlenecek teslim yeri çocuğun bulunduğu adres, müdürlük veya belirlene başka bir yerde velayet yükümlüsüne herhangi bir ihtara ya da işleme gerek kalmadan teslim edilmeli. Çocuk bu durumda teslim alınamaz ise talep üzerine müdürlük her iki tarafın katılımında kararın uygulanması için bir plan hazırlayacak. Şu an hala uygulamada olan hali ise velayeti elinde bulunduran icra memuru ve pedagog nezaretinde çocuğu gerekir ise cebir kullanarak teslim almaktaydı.

Yeni durumda plan olayı oldukça önemli çünkü bu plan hazırlanırken çocuğun yüksek yararı ve psikolojisi esas alınarak hazırlanacak en azından madde bu şekilde. Plan hazırlandıktan sonra aile mahkemesine onay için sunulacak. Planın onaylanması durumda çocuğu teslim etmeyen tarafa tebliğ edilecek. Bu durumda da teslim edilmeyen çocuğu almak için velayet sahibi çocuğu almaya adli destek uzmanları bu uzmanların olmadığı yerde adalet komisyonunca görevlendirilen memurlar sosyal çalışmacı, pedagog, psikolog veya çocuk gelişimcisi gibi bir uzmanın bunların da bulunmaması durumunda eğitimci nezaretinde yerine getirilecek. Teslim alınma durumda eğer gerekirse kolluk kuvvetlerinden yardım talep edilecek ve kolluk kuvveleri talepleri derhal yerine getirmek zorunda olacaklar.

Yapılan Çalışmalar ile Çocuk Tesliminde Hangi Durumlar Değişiyor -3

Yapılan Çalışmalar ile Çocuk Tesliminde Hangi Durumlar Değişiyor -3

Genel olarak baktığımızda ana hatları ile durum böyle. Uygulamada olan ile yapılan çalışmaların arasındaki farklar çok büyük değil ama daha öncede değindiğimiz gibi burada plan oluşturulma maddesi çok önemli ve bu durum oldukça titizlikle hazırlanması gerek. Umarım yeni maddeler ile uygulamada olan yasa ile yaşanan birçok mağduriyetler yaşanmaz.

https://www.microdestek.com.tr/wp-content/uploads/2018/09/Yapılan-Çalışmalar-ile-Çocuk-Tesliminde-Hangi-Durumlar-Değişiyor.pdf

Yukarıda yer alan linkte tüm ayrıntılara ulaşabilirsiniz. Her ne kadar mevcut durumdan faklı olarak sürecin uzayacak olması gibi duruyor olsa da umarım son halini aldığında ve uygulamada mağduriyetleri giderecektir.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir