Adli Görüşme Odaları - AGO Nedir - 1

Adli Görüşme Odaları – AGO Nedir

AGO’nun açılımı Adli Görüşme Odaları’dır. 2012-2014 yılları arasında Adalet Bakanlığı ve UNICEF’in birlikte yürüttüğü “Çocuklar İçin Adalet” projesinin bir çıktısıdır. Bu odaların amacı daha önce mağdur olmuş kişilerin adalet arayışında bir kez daha mağdur olmaların önüne geçmektir.

Bu odalar “Bekleme Odası” , ”Görüşme Odası” , ”Gözlem Odası” olmak üzere 3 odadan oluşan özel alanlardır.

AGO Nedir

Adli Görüşme Odaları - AGO Nedir - 2
Adli Görüşme Odaları – AGO Nedir – 2

24.02.2017 AGO Yönetmeliği imzalanarak yürürlüğe girmiştir. 03.04.2017 yılında 23 il, 26 adliyede 29 oda ile faaliyet göstermeye başlamıştır. Geçen süreçte alınan olumlu geri bildirimler üzerine uygulama 2018 yılında 27 il, 30 adliyede 30 oda eklenerek devam etmiştir. Ülkemizde hali hazırda faaliyette toplam 59 oda bulunmaktadır. Şimdiye kadar bu odalarda 10 bin 450 görüşme gerçekleştirilmiştir.

Bu odaların kullanımı öncellikli olarak mağdur, tanık ve suça sürüklenen çocukların yanı sıra aile içi şiddet suçu mağdurları ile diğer kırılgan gruba mensup mağdurların ifade ve beyanlarının alınmasında kullanılmasına karar verilmiştir. Odalar kişilerin durumuna göre hazırlanmaktadır. Örneğin 7-12 yaş aralığında bir mağdur çocuğun veya bu mağdurluğa tanık olmuş çocuğun Adli Görüşme Odası ile yetişkin birinin veya genç bireyin karşılaşacağı oda birbirinden faklı olmaktadır. Bu farklılıklara Adalet Bakanlığı’nın ilgili sayfasından ulaşabilirsiniz. Bu odalar çocuk, yetişkin ve gençler dışında engelli ve göçmenler içinde uygulanmaktadır. Geçtiğimiz hafta Dünya Çocuk Hakları günü ve Kadına Yönelik Şiddet İle Mücadele günü bu ve bu tür uygulamalar ile daha anlamlı olmuştur. 2019 yılı güncel verilerine göre Kadın cinayeti 299 bir önceki yıla bakıldığında bu sayıda ciddi bir düşüş olduğu görülmektedir. Bu uygulamanın bu verilere etki ettiği açıkça görülmektedir. Kadına yönelik şiddet isimli içeriğe ulaşmak için lütfen tıklayınız.

Adli Görüşme Odaları - AGO Nedir - 3
Adli Görüşme Odaları – AGO Nedir – 3

Daha önce sizlere Adli Destek ve Mağdur Hizmetler Müdürlüğü yazımızda mağdur olan ve bu mağduriyete tanık olmuş kişilerin nasıl bir yol izleyeceği ile bu odalarda nasıl bir uygulama yapıldığını anlatmıştır. İlgili yazıya ulaşmak için bu alana tıklayabilirsiniz.

AGO odaları bulunan illere ulaşmak tıklayınız.

Adli Görüşme Odaları – AGO Nedir ile ilgili yönetmeliğe ulaşmak için bu alana tıklayabilirsiniz.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir