Avukatlık Ruhsatnamesi Düzenlemesi

Uzun yıllar boyunca alınan eğitim sonrasında stajlarını da başarılı bir şekilde tamamlayan avukat adayları, artık tam anlamıyla avukat olarak anılmak için son bir işlem geriye kalıyor. Avukatlık Ruhsatnamesinin Düzenlenmesi. Ruhsatnamenin düzenlenmesi sonrasında artık kişiler aday olmaktan çıkarak, avukatlık mesleğini icra etmeyi başlayabilirler. Avukatlık ruhsatnamesinin nasıl düzenlenebilineceği ve nasıl elde edilebilineceğine yönelik detayları aşağıda yer alan aşamaları takip ederek gerçekleştirebilirsiniz.

Avukatlık Ruhsatnamesi Düzenlemesi İşlemleri Nasıl Yapılır ?

Avukatlık Ruhsatnamesi Düzenlenmesi İşlemleri

Avukatlık Ruhsatnamesi Düzenlenmesi İşlemleri

  • Dört yıllık hukuk eğitimi sonrasında bir yıllık zorunlu staj tamamlanmasının ardından, staj yapılan hukuk bürosundan veya kurumların hukuk departmanlarından staj bitiş belgesi alınır.
  • Belgenin teslimi sonrasında kayıt olunmak istenen baroya başvuru yapılarak, Baro Levhasına yazılma talebi iletilir. Bu aşama sonrasında başvuru yapılan baro tarafından belgeler Türkiye Barolar Birliği ‘ne iletilir.
  • Bu aşama sonrasında aslında birey olarak başvuruyu yapan kişinin çok fazla işlem yapmasına gerek kalmıyor. Neredeyse geriye kalan tüm işlemleri Türkiye Barolar Birliği tamamlıyor. Türkiye Barolar Birliği ‘nin yapmış olduğu işlemleri ve son olarak başvuruyu yapan kişinin yapması gereken işlemlere devam edelim.
  • İl barosundan Türkiye Barolar Birliği ‘ne ulaştırılan belgeler, genel evrak birimine yönlendirilerek Ruhsat Sicil ve Kimlik Birimi tarafından işlenmeye başlanır. Bu aşamada UBAP ( UBAP Açılımı ; Ulusal Baro Ağı Projesi şeklindedir) kayıtları yapılır.
  • Kayıt işlemi sonrasında başvuruyu yapan stajyer avukata bilgilendirme kısa mesajı gönderilir.
  • Ruhsat Sicil ve Kimlik İşleri Birimi tarafından tamamlanan işlemlerin ardından konu Türkiye Barolar Birliği yönetim kurulu toplantısında görüşülmek üzere gündeme alınır.
  • Gündeme alınan dosya belirli incelemelerden geçer. İncelemeler esnasından eksik belge veya eksik evrak tespit edilirse, başvuruyu yapan stajyer avukata eksik bilgi ve belgeleri hazırlayarak tekrar sunması gerektiğine yönelik kısa mesaj gönderilir.
  • Eğer eksik belge olduğuna yönelik bir bilgilendirme kısa mesajı alan stajyer avukat bir ay içerisinde eksik belgeleri tamamlamaz ise, il barosuna belgeleri Türkiye Barolar Birliği tarafından teslim edilir.
Avukatlık Ruhsatnamesi Başvuru İşlemleri

Avukatlık Ruhsatnamesi Başvuru İşlemleri

  • Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu toplantısı sonrasında uygun bulunana veya bulunmayan tüm dosyalar iki iş günü içerisinde Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü ‘ne gönderilir. Adalet Bakanlığı gerekli kayıt işlemlerini tamamladıktan sonra ilgili dosyaların tümünü Türkiye Barolar Birliği ‘ne tekrar iade eder.
  • Türkiye Barolar Birliği tarafından uygun bulunan ancak Adalet Bakanlığı tarafından uygun bulunmayan dosyalar Türkiye Barolar Birliği tarafından tekrar incelenir ve hata veya eksiklik olup olmadığı araştırılır. Araştırmalar sonucunda eksik belgeler tespit edilmesi hususu sonrası yukarıda yer alan maddeler de geçen eksik evrakların tamamlanmasına yönelik süreç işler. Sürecin tamamlanası sonrasında bilgi ve belgeler tekrar Adalet Bakanlığı ‘na sunulur.
  • İşlemlerin sorunsuz olarak sonuçlanmasının ardından avukat adayından, Baro levhasına yazılma kararı, staj bitim belgesi, Adalet Bakanlığı uygun bulma kararı, Türkiye Barolar Birliği uygun bulma kararı, Avukatılık kimlik kartı başvuru formu alınır.
  • Avukatlık kimlik kartına yönelik işlemler adım adım tamamlanır. ( Fotoğrafın kimlik kartına işlenmesi, Türkiye Barolar Birliği Başkanı ‘nın imzası, kart basım işlemleri )
  • Avukatlık kimlik kartı son olarak ilgili il barosuna gönderilir ve artık avukatlığa adım atmış stajyer avukata bilgilendirme kısa mesajı gönderilir. İl baro merkezinden avukatlık kimlik kartı temin edilerek işlem sonuçlandırılır.

Sizin de anlayabileceğiniz gibi Türkiye Barolar Birliği ‘nin yapmış olduğu başarılı yönetim anlayışı sayesinde, stajyer avukatlar sadece küçük belgelerini il baro merkezlerine temin ederek işlemleri kolaylıkla tamamlayabiliyorlar. Her geçen gün sayısı olanca hızıyla artan avukatlarımıza başarılı hizmet verdikleri için Türkiye Barolar Birlği ‘ni tebrik ediyoruz. Son olarak sizlerle 31.12.2013 tarihli toplam avukat sayısını da paylaşmak istedik. İşte genel rakamlar ;

Türkiye Barolar Birliğine Kayıtlı Avukat Sayısı - 31.12.2013
ERKEK AVUKAT SAYISIKADIN AVUKAT SAYISITOPLAM AVUKAT SAYISI
495283202681554

Tüm yeni avukatlarımıza meslek hayatlarında başarılar diliyoruz.

Türkiye Barolar Birliği

Türkiye Barolar Birliği

 

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir