Dünya Sosyal Adalet Günü -1

Dünya Sosyal Adalet Günü

1919 yılında ILO (International Labour Organization-Uluslararası Çalışma Örgütü) Anayasası’nın başlangıcında “evrensel ve kalıcı bir barışın ancak sosyal adalet temeline dayalı olarak kurulabileceği” ifadesi ile Sosyal Adalet kavramı ilk kez uluslararası belgede yer almıştır. Peki nedir Sosyal Adalet; Adaletin bir çeşididir. Bir toplumda ekonomik bakımdan zayıf durumdaki sınıfları, özellikle işçileri daha güçlü sınıflar ve işverenler karşısında korumak, sınıflar arasındaki gelir dengesizliklerini giderici yönde önlemler almak demektir. Bu kavramı ilk kez 1840 yılında Sicilyalı Papaz Luigi Taparelli tarafından kullanılmış, büyük yazar ve rahip olan Antonio Rosmini Serbati’nin “Yurttaş Anayasası ve Sosyal Adalet” kitabından sonra yaygınlaşmıştır.

Dünya Sosyal Adalet Günü Nedir

Dünya Sosyal Adalet Günü -3
Dünya Sosyal Adalet Günü -3

19 yy sonlarına doğru şehirlere çalışmak için göç eden kitlelerin sorunlarına dikkat çekmek için sosyal adalet kavramı kullanılmış. Daha sonraki zamanlarda ise kadın erkek eşitliği ve eğitim eşitliği alanlarında kullanılmaya başlanmıştır. 1995 yılında Kopenhagen’da düzenlenen Dünya Sosyal Gelişim Zirvesi’nde 100’den fazla siyasi lider fakirlik ve işsizliğin olmadığı, güvenli ve adil topluluklar oluşturmanın en büyük önceliklerinden biri olacağını beyan ettiler. Bu zirveden tam 10 yıl sonra New York’ta toplanan BM (Birleşmiş Milletler) üye devletleri Kopenhagen’da aldıkları kararları tekrar oylayarak sosyal gelişimde ilerleme konusunda da sözlerde bulundular. 26 Kasım 2007 yılına gelindiğinde ise BM Genel Kurulu 2009 yılından itibaren kutlamak üzere 20 Şubat’ı “Dünya Sosyal Adalet Günü” olarak ilan etti.

Sosyal Adalet İlkesi Nedir

Dünya Sosyal Adalet Günü -2
Dünya Sosyal Adalet Günü -2

Sosyal Adalet İlkesi T.C Anayasası tarafından da desteklenmiş, Anayasal ilkeler arasına konulmuştur. Dünya Sosyal Adalet Günü’nün amacı nedir peki? Dünya kamuoyunun ilgisini var olan sosyal adaletsizliğe çekmek ve ülkelerin eğitim, sağlık gibi konularda daha fazla bütçe oluşturmasını destekleyerek, kadın ve erkek ayrımı olmadan herkesin sosyal adalete erişmesine olanak sağlamaktır. Sosyal Adalet, tanımlarda oldukça net ve basit bir şekilde anlaşılmakta iken iş hayata geçirme konusunda bu kadar kolay olmamaktadır. Daha düne kadar kadın-erkek ücret farklılığı olan bir dünyada yaşarken bu tür terimlerin hayata geçirilmesi maalesef pek kolay olmuyor. Engelleyen ne peki? Zihinde yarattığımız kadın-erkek ayrımından başka bir şey değil.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir