E-smm Geçis Zorunluluğu - 1

E-smm Geçis Zorunluluğu

Dünyamız her geçen gün globalleşirken yapılan her işleminde dijital dönüşüme dahil olması kaçınılmaz bir son. Bu dönüşüme artık Serbest Meslek Makbuzları da dahil son birkaç yıldır zorunluluk tarihi ötelenen Elektronik Serbest Meslek Makbuzu kullanımı 1 Haziran 2020 tarihinden itibaren zorunlu hale gelecektir.

E-smm zorunluluğunun sebeplerine baktığımızda dijital dönüşümün yanı sıra kayıt dışı ekonomiyle mücadele etme ve kâğıt kullanımında tasarruf sağlama gibi sebeplerinde olduğunu görmekteyiz.

Peki E-smm Geçis zorunluluğu kimlere getirilmiştir?

E-smm Geçis Zorunluluğu - 2
E-smm Geçis Zorunluluğu – 2

Genel Tebliğ ile yapılan düzenlemeler kapsamında, avukat, doktor, serbest muhasebeci, mali müşavir, yeminli mali müşavir gibi vergiden muaf olmayan serbest meslek erbaplarına Elektronik Serbest Meslek Makbuzu zorunlu hale getirilmiştir. Bu zorunlulukla ilgili iki koşul bulunmaktadır;

A – 01/02/2020 tarihinden (bu tarih dâhil) itibaren çalışma faaliyetine başlayanların işe başladıkları ayı izleyen 3’üncü ayın sonunda, E-Serbest Meslek Makbuzu uygulamasına dahil olmaları ve bu tarihlerden itibaren e-Serbest Meslek Makbuzu düzenlemeleri zorunlu hale gelmiştir.

B – 01/02/2020 tarih itibariyle faaliyetine devam edenler de 01/06/2020 tarihinde E-serbest Meslek Makbuzu düzenleme zorunluluğu gelmiştir.

e-SMM Hakkında Sıkça Sorulan Sorular için tıklayınız.

E-smm Geçis Zorunluluğu - 3
E-smm Geçis Zorunluluğu – 3

Bu tebliğde zorunlu hale gelen e-Serbest Meslek Makbuzu, hukuki nitelik anlamında, serbest meslek makbuzu ile aynı niteliklere sahiptir. E-smm kullanım yöntemlerine kısaca değinirsek; üç farklı yoldan E-smm yöntemi bulunmaktadır.

  1. Özel Entegrasyon Yöntemi: Bu yöntem GİB’den Özel Entegratör izni alarak bilgi işlem sistemleriyle e-smm gönderimi sağlayan bir uygulamadır. Bu yöntemin kullanıcılarına ayrıcalıklı hizmet sunduğunu söyleyebiliriz. Mükellef adına zaman damgası ile damgalama, saklama ve raporlama işlemini yapar. Serbest Meslek erbaplarının tercihi hız ve destek hizmetiyse bu yöntemle E-smm kullanmaları doğru olacaktır.
  2. e-smm Portal Yöntemi: Bu yöntemle GİB’in ücretsiz uygulamasıyla E-smm kesebilirsiniz. Bu yöntemde, e-smm ‘yi saklama sorumluluğu size aittir. Ayrıca e-smm’yi kendi mali mührünüzle mühürler, kendi zaman damganızla damgalarsınız. Kestiğiniz E-smmlerin raporlamasını yine kendiniz oluşturmalısınız.
  3. Bilgi İşlem Sisteminin Entegrasyonu Yöntemi: Bu yöntem mükelleflere artı maliyet ve istihdam getirmektedir. Mükellef kendine ait bilgi işlem sisteminlerini Başkanlık bilgi işlem sistemi doğrudan entegre ederek E-smm keserler.GİB Özel entegratör firmadan talep ettiği tüm adımları (sertifikalar, veri merkezi, FKM, engine vb) bu yöntemde de olmasını ister.
0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir