Hukukta İlkler

Hukuktaki İlkler

Tarihin ilklerine baktığımızda bazen gurur verici bazen de utanç duyduğumuz olayların yaşandığı bir gerçek. Çoğu zaman ilklerin bir başkaldırı dürtüsü ile başladığını ve sonrasında devrimsel nitelik kazandığını görüyoruz. Aşağıda hukuk tarihinde bazı popüler ilkler yer almaktadır. Okurken bazı ilklerin son olmasını dilerken bazılarının da kazanımından mutluluk duyacağınızı düşünüyorum.

Tarihte Bilinen İlk Mahkeme Kararı

Tarihte bilinen ilk mahkeme kararı Sümer medeniyetine aittir. M.Ö. 1850 de bir cinayet işlenmiş ve mahkeme suçu işleyenleri idam cezasına çarptırmışlardır.

Bu ilk mahkeme kararında farklı bir durum söz konusudur. Suçu işleyen ile suça ortak olan için aynı cezanın uygulanmaması için, Sümerler ’de iki meclis üyesi ayrıca suça ortak olanı savunmuşlardır. Mahkeme kararı çivi yazısıyla tablete işlenmiştir.

İlk Karar

Dünyadaki İlk Kadın Avukat

Tarihteki ilk kadın Avukat Amerikalı Arabella Mansfield’dir. Tabiki hiçbir hak gibi avukatlık hakkı da Arabella’ya kolayca tanınmamıştır. Amerika’da o dönemde sadece beyaz erkeklerin avukatlık yaptığını düşünürsek, sisteme karşı güçlü duruşuyla hakkını savunmuş ve mahkeme kararıyla avukat olmuştur.

Arabella Mansfield

Dünyadaki İlk Erkek Siyahi Avukat

Tarihin utanç duyulan konularından olan kölelik kavramını belki de en derinlerde hisseden ırk siyahiler. Her konuda başarılı olsalar dahi günümüzde bile ayrımcılığa maruz kaldıkları bir gerçek.

Paul Robeson bu gidişata top yekûn karşı çıkmıştır. Kendisi baroya kabul edilen ilk siyahi avukat olmasının yanı sıra ses sanatçısı, yazar ve tiyatro oyuncusu olarak başarılara imza atmıştır.

Paul Robeson

Dünyadaki İlk Kadın Yargıç

Esther Hobart Morris bilinen ilk kadın hakimdir. Amerika’da ilk kocasının vefatından sonra miras konusunda türlü zorluklarla karşılaştı ve cinsiyet eşitliği konusunda aktif çalışmalarda bulundu. 1870 yıllarında 50’li yaşlarda hâkim olarak göreve başladı ve yaklaşık otuz davayı yönetti.

Esther Hobart Morris

Dünyada İdam Cezasını Kaldıran İlk Ülke

Günümüzde birçok ülkede idam cezası yaygın olarak uygulanmaktadır. Ancak idam cezasını uygulamayan ülkelerin de git gide artığını görüyoruz. Farklı ceza ve ıslah yöntemleriyle idam cezasını kaldıran ilk ülke Rusya Çarlığı’dır.

Rusya Çarlığı

Dünyada İdam Cezası Uygulanan İlk Çocuk

Böyle bir başlığın hiç olmaması gerekirdi. Ancak tarih kanlı ve adaletsiz kararlarla dolu ne yazık ki! 1929 doğumlu George Junius Stinney Jr. Elektrikli sandalye ile idam edilen ilk çocuktur. İdam edildiğinde 15 yaşındadır. İki genç kızı öldürmekle suçlanmıştır. 2014 yılında dosya tekrar incelenmiş ve Stinney’in mahkumiyeti adli yargılanma sürecinin işlememesinden dolayı bozulmuştur.

Themis Heykeli’ne Detaylı Bakış merak ediyorsanız tıklayabilirsiniz.

George Junius Stinney Jr.
0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir