WJP Hukukun Üstünlüğü Endeksi 2020

WJP Hukukun Üstünlüğü Endeksi 2020 yılı mevcut dünya düzeninin kökten değiştiği ve yeni alışkanlık ve eğilimlerin başladığı bir yıl oldu.

Hukuk üstünlüğü odağında baktığımızda ise ne yazık ki dünyada topyekûn bir olumsuzluk hakim.

Peki bu neticeye nasıl ve nerden ulaştık?

Yıllardır faaliyet gösteren Dünya Adalet Projesi her yıl hukukun üstünlüğü endeksini paylaşmaktadır.

Bu endeks güvenirliği 128 ülkeyi kapsamaması, 130.000’den fazla birey ve 4000 hukukçu üzerinden görüş almasıdır.

2020 yılı da son iki yılda olduğu gibi hukuksal üstünlüğün zayıflaması ve düşmesi eğiliminde istikrar göstermiştir. Bu son üç yıla yayılan düşme eğilimi bazı ülkeler için kalıcı bir hal almaya başlamıştır.

2019 yılından farklı olarak bu yıl endeksin gerilemesi her bölgede ve neredeyse her ülkede görüldü ve en çok, kriterler arasında yer alan genel hukukun üstünlüğü alanında ciddi bir düşüş yaşandı.

Diğer kriterlerden Temel Haklar, Hükümet Yetkileri Üzerinde Kısıtlamalar ve  Yolsuzluğun Olmaması da küresel seviyede düştüğü görüldü. Bu düşüşler son beş yıl arasındaki en yüksek orana sahipti.

Hukukun Üstünlüğü Endeksi - 2

Ülkelerin genel olarak seviyelerine baktığımızda;

2020 Hukukun Üstünlüğü endeksinin en üst sıralarında Danimarka, Norveç ve Finlandiya’nın yer aldığını görüyoruz.

Venezuela, Kamboçya ve Kongo 2019 yılında olduğu gibi aldığı en düşük hukukun üstünlüğü endeksi puanlarıyla en alt sırada yerini alıyor.

Amerika Birleşik Devletleri ilk defa hukukun üstünlüğü endeksinde İspanya’nın yerine geçerek ilk 20 içerisine girmiştir.

Listenin en göze çarpan sonuçlarından biri Fransa’nın 17. Sıradan 20. sıraya gerilemesi olmuştur.

Sadece puanı düşen ülkeleri değil yükselen ülkelere göz attığımızda karşımıza Etiyopya ve Malezya çıkmaktadır. Etiyopya’da endeks %5,6 oranında artış göstermiştir. Bu oran Malezya’da %5,1 oranında kalmıştır.

Covid 19 pandemisinin hukukun üstünlüğü üzerine etkisi ne olduğunu şu an için kestirebilmek pek mümkün değil.

Ancak 28 Nisan 2020 tarihinde, içinde birçok ülkenin katıldığı (Arnavutluk, Bosna- Hersek, Karadağ, Kuzey Makedonya, Sırbistan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde görevli Hükümet Ajanları, Kamu Denetçileri, Adalet Bakanlıkları, ulusal eğitim kurumları ile üniversiteler) ve Türkiye’den Anayasa Mahkemeleri ve Yüksek Mahkeme temsilcilerinin de katıldığı bir yuvarlak masa toplantısı yapılmış ve bu konu üzerinde görüşülmüştür.

Bu tartışma platformunun düzenli aralıklarla webinar olarak yapılmasına karar verilmiş ve hukukun üstünlüğü konuları ele alınacağı yeni bir platform oluşması sağlanmıştır.

WJP Hukukun Üstünlüğü Endeksi 2020

Hukuk Alanında Yapılması Beklenen Reformlar konulu blog yazımıza ulaşmak için tıklayınız.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir