Hukuk Alanında Yapılması Beklenen Reformlar-3

Hukuk Alanında Yapılması Beklenen Reformlar

Değişmeyen tek şey değişimdir demiş Herakleitos. Son zamanlarda avukatların yaşadığı saldırı ve şiddet haberlerini gördükçe hukuksal anlamda birtakım değişiklikler için harekete geçme zamanı gelmiş gibi.

14 mayısta Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Fevzioğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı sarayında ziyaret etti. Bu ziyaretin amacı Türkiye Barolar Birliği’nin, avukatlık mesleğini ilgilendiren konuları ve sorunları ile ilgili görüşlerini aktarmak ve aynı zamanda çözüm önerilerini sunmaktı.

Görüşmede aktarılan Değişime konu olan başlıklar;

1- Ankara Adliyesi Projesi Hızlandırılması

Hukuk Alanında Yapılması Beklenen Reformlar-2 (2)
Hukuk Alanında Yapılması Beklenen Reformlar-2 (2)

Bu konu 1989 yılında Sıhhiye’de bulunan Ankara adliyesinin kapasitesinin yetersiz kalması sebebiyle mahkemelerin farklı binalara taşınması sonucu meydana gelmiştir. Şu an itibariye Ankara Adliyesi Mahkemeleri 8 ayrı binadan hizmet vermektedir. Bu durum hem avukatların hem de vatandaşların zorluk yaşamasına neden olmaktadır. Feyzioğlu “Tek başına çalışan bir avukatın bu sistemde yaşama olanağı kalmamıştır” yorumuyla bu Projenin ne kadar elzem olduğunu vurgulamıştır.

2- Avukatlık Hizmetlerinde KDV İndirimi Yapılması

Hukuk Alanında Yapılması Beklenen Reformlar-2 (1)
Hukuk Alanında Yapılması Beklenen Reformlar-2 (1)

Savunma ve hak arama halkın anayasal ve zaruri hakkıdır. Bu noktada toplumun avukatlık hizmetlerine erişimine daha kolay ulaşmasını amaçlayan bu indirim talebi Berat Albayrak ile yapılan görüşmeler neticesinde Vergi Reformu içinde değerlendirileceği planlanmıştır.

3- Avukatlık Sınavı

Hukuk Alanında Yapılması Beklenen Reformlar-3
Hukuk Alanında Yapılması Beklenen Reformlar-3

Bu sınav düşünülenin aksine sadece avukatları kapsamamaktadır. Hukuk Fakültesinden mezun olup, avukatlığa, hakimliğe, savcılığa, noterliğe başvuran herkesin gireceği bir sınav sistemi olarak tasarlanmıştır.

Bu sınav tasarının çıkış noktasını Metin Feyzioğlu;

Şu anda 25 bin stajyer avukatımız var Hukuk fakültelerinde 70 bin öğrenci var. 120 bin avukata ulaştık. Bu sayı artışı ile bu meslek sürdürülebilir durumda değildir

şeklinde ifade etmiştir. Adalet Bakanlığının almış olduğu sınav kararının Türkiye Barolar Birliği olarak sonuna kadar desteklediğini açıklamıştır.

4- Avukatlara Karşı Şiddetin Önlenmesi

Hukuk Alanında Yapılması Beklenen Reformlar-4
Hukuk Alanında Yapılması Beklenen Reformlar-4

Metin Feyzioğlu görüşmede üstünde durduğu bir diğer konu da avukatlara karşı her gün artan şiddet eğilimiydi. Barolar Birliği bu konuda “Şiddetsiz Toplum Kampanyası” hayata geçirdiklerini iletmiştir. Eylem planı olarak 79 baronun kadın ve çocuk hakları merkezlerinin temsilcileriyle bir araya geleceklerini ve Baroların eş zamanlı olarak kampanyalarla seslerini duyuracaklarını belirtti.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir