Köleliğin Kaldırılması -1

Köleliğin Kaldırılması

Kölelik Türk Dil Kurumu’nun tanımına göre;

Savaşta tutsak alınan, yabancı ülkelerden zorla kaçırılıp özgürlükten yoksun bırakılan veya başkasından satın alınan erkek, kul, esir 2. Birinin emri altında bulunan, özgür olmayan kimse.

Köleliğin ortaya çıktığı tarih Orta Çağ olarak bilinmektedir. Köleliğin birçok çeşidi bulunmaktadır. Ama her türlüsü insanlık onuru ile bağdaşmadığı için çeşitlerinin de bir önemi yok. 1862 yılında Amerikan İç Savaşı sırasında 22 Eylül tarihinde ABD Başkanı Abraham Lincoln 1 Ocak 1863 tarihinden itibaren Amerika Konfedere Devletleri’nde yaşayan siyahi kölelere özgürlük ilan eden başkanlık emri Özgürlük Bildirgesi’ni yayınlamıştır. Teksas bölgesindeki birliğin azlığı özgürlük sağlanmasını kolay kılmıyordu. Bu yüzden Teksas bu bildirgenin kapsamına alınmadı. Bunu fırsat bilen köle ticaretçileri burayı mesken tuttu ve 1865 yılına gelindiğinde Teksas’taki köle sayısı büyük oranda artmıştı. 120 yıl sonra 19 Haziran 1985 yılında Teksas’ta bildirgenin kapsamına girdi. Tam 1 yıl sonra kutlama organize edildi ve bu kutlama haziran anlamına gelen “june” ve 19 anlamına gelen “nineteenth” kelimelerinin birleşmesi ile oluşan “Juneteenth” olarak adlandırıldı. İlk birkaç yıl sadece Teksas eyaletinde kutlanırken zamanla tüm ülkeye yayıldı. 1980 yılına gelindiğinde “Juneteenth” Teksas’ta resmî tatil olarak olarak ilan edildi.

2 Aralık Uluslar Arası Köleliğin Kaldırılması Günü

Köleliğin Kaldırılması -2
Köleliğin Kaldırılması -2

2 Aralık 1949 yılında ise Birleşmiş Milletler; insan ticareti, cinsel istismar, çocuk işçi çalıştırma ve zorla evlendirme gibi köleliğin çağdaş formlarını yok etmeyi amaçlayan bir yasa tasarısını kabul etti. Bu tarih dünya genelinde “Köleliğin Kaldırılması Günü” olarak kutlanmaktadır.

Değişen dünya kölelik kavramına da etki etmiş ve var olan kölelik şekil değiştirerek yeni kavramlar sonrası “modern kölelik” adı ile varlığını sürdürmeye ne yazık ki devam etmektedir. Modern köleliği birkaç örnek ile açıklamak daha doğru olacak. Tayland’da balıkçılık, Kuzey Kore’de kömür madenciliği, Fildişi Sahili’nde kakao üretimi ve daha niceleri bunlar zorla çalıştırılan insanlara örnek iken zorla evlendirilen ise ayrı bir insanlık utancıdır.

Köleliğin Kaldırılması -3
Köleliğin Kaldırılması -3

Özgür Yürü Vakfı olarak bilinen Walk Free Foundation tarafından ve Gallup Araştırma iş birliğiyle hazırladığı 2018 Küresel Kölelik Endeksi raporuna göre birinci sırada Hindistan gelmektedir. Bu verilere göre Türkiye’de 509 bin modern köle bulunmaktadır.

Kaynak 1

Kaynak 2

Kaynak 3

Kaynak 4

Kaynak 5

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir