2021 Hayvan Hakları Meclise Sunuluyor – Hukuki Yaptırımları

2021 Hayvan Hakları Meclise Sunuluyor

Toplum gerek sosyal medya gerekse yazılı ve görsel medyada sıklıkla karşılaştığı hayvan şiddetine yönelik haberlere büyük tepki göstermiş ve bir an önce yaptırımı yüksek cezaların hayata girmesini istemişlerdir. Bu noktada İki yıldır üzerinde çalışılan Hayvan Hakları yasası ile ilgili son düzlüğe girilmiştir.

2021 Hayvan Hakları Meclise Sunuluyor Konuyla ilgili AKP Grup Başkanvekili Özlem ZENGİN, Bu konu çok derin bir mesele ve çokça paydaşı var. İçişleri Bakanlığı, Hazine, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile bizim hukukçu arkadaşlarımızın katıldığı çok geniş kapsamlı bir çalışma.

En önemlisi, bu noktaya dair yaklaşımı tamamen değiştiren bir kanun teklifi olacak” beyanı yanında aynı zamanda hayvan haklarıyla ilgili düzenlemenin tamamlanarak iki hafta içerisinde meclise sunulacağını da söylemiştir.

Peki Çok Beklediğimiz Hayvan Hakları Yasası Tasarısının İçeriği Nedir?

hayvan hakları

Öncelikle önceki kanunda sahipli ve sahipsiz hayvan kavramı mevcuttu ve sahipsiz hayvan “mal“ olarak tanımlanıyordu. Bunun yerine  “Ev Hayvanı” ve “Evcil Hayvan” yeni tanımlar olarak karşımıza çıkacak.

Hayvanı bir heves uğruna sahiplenip en ufak zorlukta sokağa bırakma devri de sona erecek. Bir hayvanı sahiplendiğinizde artık bir ömür ona bakmayı da taahhüt ediyor olacaksınız. Kısacası Sahiplendiğiniz hayvanı sokağa atmanız durumunda idari para cezasına çarptırılacaksınız.

giris2

-Hayvan sahiplenmenin bazı şartları olacak. Ev hayvanı alan birey ona bir kimlik belgesi çıkartmak zorunda. Böylece o hayvanın kime ait olduğu takip edilebilir durumda olacaktır.

Böylelikle Pet shoplarda galeri gibi izlediğimiz dar kafesler içindeki hayvanların satılmayı beklerken ölmesi de son bulacak. Üstelik Evcil hayvan satışları Tarım ve Orman Bakanlığı’nın denetiminde gerçekleşecek.

Gelelim en çok merak edilen konuya yani hayvanlara eziyet edenler nasıl bir ceza ile karşılaşacak?

hayvan hakları1

Son düzenlemeyle hayvanlara işkence yapılması ve öldürülmesi hapis cezasıyla sonuçlanacak hale gelmektedir.

Böylelikle Hayvanı öldüren kişi 6 aydan 4 yıla kadar, hayvana eziyet eden kişi 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak. Ayrıca iki yılın üstünde ceza alınması halinde ceza ertelemesi yapılmayacak.

-Kasten bir canlının neslinin tüketilmesi durumunda, fiili gerçekleştiren kişi 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası alacaktır.

-Yeni yasa tasarısı hayvan dövüşlerine kayıtsız kalamamış, hayvan dövüştürenler içinde 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası yaptırımı uygulanacaktır.

-Evinde hayvan besleyen kişiler içinde belirli sınırlamalar da getirilecektir. Örneğin bir evde en fazla üç köpek bakılabilecektir.

Yasa teklifinin genel hatlarını bu şekilde özetleyebiliriz. Hatta Çok kısa bir süre içerisinde TBMM Başkanlığı’na sunulacak yasa teklifinin hayvanlara karşı işlenen zulmü en aza indirmesini diliyoruz.

Dünya Sokak Hayvanları Günü ve Hukuk konulu blog yazımız için tıklayınız.

2021 Hayvan Hakları Meclise Sunuluyor

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir