Popüler mesajlaşma Uygulamalarında Veri İşleme ve Güvenlik - 3

Bip, WhatsApp, Telegram ve Signal Hangi Uygulama hangi verileri istiyor?

Popüler Mesajlaşma Uygulamalarında Veri İşleme Güvenlik

Whatsapp son güncellemesi sonrasında kullanıcı verilerini Facebook ile zorunlu olarak paylaşacağının ortaya çıkması sonrasında, diğer popüler sohbet uygulamalarında da güvenlik ve veri paylaşma durumları kullanıcıları tarafından merak edilmeye başlandı. Whatsapp tarafından kullanıcılarına yapılmış olan bildirim sonrası kullanıcılar veri paylaşımları ve bireysel güvenliklerini sorgulamak ihtiyacı duydular. Kullanıcı sayısı bakımından Türkiye de en çok kullanıcı sayısına sahip whatsapp uygulaması veri paylaşımı bildirimi ardından diğer popüler sohbet uygulamalarına karşı kullanıcı sayısında düşüş yaşamaya başlamıştır. Çoğu kullanıcıda sosyal medya üzerinden yaratılmış infial sonucunda yeni bir sohbet uygulaması arayışına girmiştir. Popüler sohbet uygulamalarında uygulamalar tarafından talep edilen kullanıcı bilgileri içeren tablo alttaki gibidir.

Popüler mesajlaşma Uygulamalarında Veri İşleme ve Güvenlik - 1

Tablodan da anlaşılabileceği gibi sohbet uygulamalarının hangi verilerinizi istediği görülmektedir. Signal ve Telegram izin konusunda diğer uygulamalara göre öne çıktığı gözlenmektedir. Popüler Mesajlaşma Uygulamalarında Veri İşleme Güvenlik

Bip uygulaması en çok izin talep eden uygulama olarak gözükmektedir. Tablodan da gözlemlenebileceği gibi telefon rehberinizi, konum bilginizi, cihaz kimliğinizi ve telefon numaranızı, fotoğraflarınızı ve ses verilerinize erişim izni isteyen yegâne uygulama bip olmuştur.

Signal uygulaması sadece telefon numaranıza erişim talep etmektedir. Telegram da ise telefon numaranıza ek olarak rehber ve cihaz kimliğinize de erişim istenmektedir. Whatsapp ise telegrama kıyasla çok daha fazla veriye erişim talep etmektedir. Kıyaslama yapmak gerekirse signal uygulaması en az veri talep eden uygulamadır.

Sundukları hizmetleri kıyasladığımızda Telegram muadillerine göre geride kalmaktadır. Telegram uygulamasında sadece gizli sohbet pencerelerinde uçtan uca şifreleme desteği sunmaktadır. Signal uygulamasında verileriniz sadece cihazınıza yedeklendiğinden en az erişim iznine ihtiyaç duymaktadır. Diğer uygulamalarda ise verileriniz uzak sunuculara yedeklenip verileriniz saklanmaktadır. Whatsapp alternatifi arayan kullanıcılar için alttaki tabloyu inceleyerek tercih yapmalarını kolaylaştırmayı amaçlamaktayız.

Popüler mesajlaşma Uygulamalarında Veri İşleme ve Güvenlik - 2

Bip uygulaması Türkiye menşeli olduğundan yabancı menşeli uygulamalara göre özellikle Turkcell kullanıcıları tarafından popülerliğini gün geçtikte arttırmaktadır. Turkcell CEO su Murat Erkan’a ait Linkedin hesabından yapılan paylaşım geçtiğimiz hafta içerisinde yaklaşık 2 milyon yeni kullanıcı Bip kullanmaya başlamıştır.

Bip uygulaması 10 kişiye kadar Hd görüntülü görüşme imkânı sunmaktadır, kaybolan mesaj özelliği ile tanımladığınız belirli süre sonunda otomatik olarak silinmesini sağlayabilirsiniz. Fotoğraf ve videolarınızı çözünürlük kaybı olmadan iletebilirsiniz. Mesaj gönderir gibi para transferi imkânı sağlayan Bip, web üzerinden sesli ve görüntülü görüşme imkânı da sağlamaktadır.

Kaynak – 1

Kişisel Verilerin Korunması Günü konulu blog yazımız için tıklayınız.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir