Web Hosting - 1

Hosting Seçimi Yaparken Dikkat Edilecekler

Bir web sitesi oluşturmak istiyorsanız öncelikle bir alan adına ve bu alan adında yayınlanacak web sitenizi barındıracak bir hosting hizmetine sahip olunması gerekmektedir. Hosting hizmetlerinde de farklı ihtiyaçlara göre farklı seçenekler bulunmaktadır, linux veya Windows, hostingler, WordPress için özel ayarlanmış hosting seçenekleri gibi. Web hosting hizmeti alırken dikkat etmeniz gereken özellikleri bu yazımızın devamın da anlatıyor olacağız.

Network Altyapısı: Hosting hizmetinin en önemli ve kilit unsuru network altyapısıdır. Web sitelerinize gelen tüm erişim taleplerini karşılayabilecek, olası saldırı veya yetkisiz erişimleri sıkıntısız şekilde taşıyabilecek ve gerekli güvenlik tedbirleri alınmış güçlü bir network altyapısı web barındırma hizmetinde en önemli kısımdır. Network altyapısı nedir?  Yedekleme ile ilgili çözüm oluşturulmuş mu? Gibi sorularla network durumları sorgulanabilir, diğer yönden düzenli yedek alınıyor mu?  Bu alınan yedeklerin sorumluluğu hangi tarafa ait gibi konular değerlendirilmeli ve hangi hizmetin tercih edeceğinizi bu sorulara alacağınız size uygun çözümler içeren cevaplar yönünde yapmanız çok daha mantıklı olacaktır.

Donanım: Web siteleriniz sürekli ve aktif olarak çalışmaya uygun Sunucu bilgisayarlarda saklanmalıdır. Güçlü donanım ve 7/24 çalışmaya uygun donanıma sahip sunuculara sahip firmalardan hizmet aldığınız takdirde daha hızlı ve daha kesintisiz hizmet alma şansınız artacaktır. Kesintisiz hizmet almanız sizin de internet sitenizin kesintisiz olarak yayın yapmasına imkân verecektir.

Web Hosting – 2

Bant Genişliği ve Depolama

Hosting hizmetinin önemli unsurlarından biri de depolama ve sunulan bant genişliği miktarıdır. Özellikle paylaşımlı bir sunucuda hizmet alıyorsanız bant genişliğini aşırı kullanımınız aldığınız hizmetin kısıtlanmasına ya da teknik sorunlar yaşamanıza sebep olabilecektir. Bu tip kısıtlamalardan etkilenmemek için tercihinizi Vds bulut sunuculardan yana kullanabilir veya fiziksel sunucu kiralayabilirsiniz.

Online Kalma Süresi (Uptime): Günümüz teknolojisinde birçok hizmet sağlayıcı yüzde 96 uptime değeri sağlayabilmektir. Uptime değeri planlı ya da plansız olarak oluşabilecek kesinti miktarının yıllık olarak yüzdesini simgelemektedir. Doğal olarak tavsiyemiz yüzde 99 uptime hizmeti sağlayabilen firmaları tercih etmeniz olacaktır. Ülkemizde yüzde 99 uptime hizmeti garanti eden veri vermezleri ve firmalar mevcuttur. Aldığınız hizmetteki kesintiler ne kadar az olursa internet siteniz kesintisiz olarak ulaşılabilir olacak ve açık kalacaktır.

Yönetimsel işlemler ve Destek: Co-location hizmeti ya da fiziksel sunucu hizmeti tercih etmeyi düşünüyorsanız, veri vermezlerinden alacağınız hizmetlerin detaylarını öğrenmeniz gerekmekte. Mevcut aldığınız hizmetin yanında alacağınız ücretsiz hizmetler yanında ek ücrete tabi hizmetleri de öğrenmeniz önemlidir.

Hosting tercihi yapılırken pek dikkat edilmeyen fakat önemli kriterler arasında destek hizmeti de yer almaktadır. Barındırma hizmeti almayı tercih ettiğiniz firmanın 7/24 destek hizmeti sunması önemlidir. Mevcut müşteri yorumlarını ve referanslarını inceleyerek, hizmet alacağınız firmayı tercih etmeniz maddi ya da manevi zarar görme ihtimalinizi düşürecektir.

Web Barındırma Yöntemleri: Paylaşımlı web hosting ve paylaşımsız web hosting olarak ikiye ayırabiliriz. Paylaşımlı seçeneklerde bir sunucu üzerinde birden fazla site bulunmaktadır, bu sunucuda bulunan siteler ortak kaynakları kullandıklarından güvenlik açıkları ve performans sorunları yaşama ihtimalini de bir arada bulundurmaktadırlar.

Sonuç olarak sizin için kaynak kullanımı ve bant miktarı çok önemli bir faktör ise fiziksel sunucu veya co-location hizmeti tercih etmelisiniz. Blog siteleriniz için paylaşımlı hosting çözümlerini, küçük işletmeniz ve orta seviyeli projeleriniz içinse Vps ve Vds hizmetlerinden birini tercih etmeniz oldukça mantıklı olacaktır.

Siber Zorbalığın Hukuki Boyutu merak ediyorsanız tıklayabilirsiniz.

Web Hosting – 3
0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir