Şair Avukatlar

Şair Avukatlar

Küçükken hepimize sorulurdu “Büyüyünce ne olmak istiyorsun?” Ben bu sorunun cevabında hep zorlanırdım. Çünkü olmak istediğim birçok şey vardı. Bir yazar olmak ama aynı zamanda da iyi bir dedektif olmak ve harika keşifler yapmak isterdim. Eminim ki benim gibi hisseden pek çok kişi vardır. Tabi hayat şartları ve bireysel tercihler bambaşka alanlarda uzmanlaşma sağlamamızı ve bu isteklerimizi çocukluk hayallerimizin bulanık geçmişinde bırakmamızı sağlamış olabilir.

Bu yazımızda hem kendini hukuka adayan ve aynı zamanda hayallerini gerçekleştirerek şiirlerini büyük kitlelere duyuran avukat sanatçılarımızdan bahsedeceğiz.

Hukuk ve şiir ilk duyduğumuzda belki birbiriyle ilgisini sorgulayabiliriz. Oysa avukatlar da şairler gibi, dünya sorunları ve dil ile iç içedir.

Şairler gibi avukatlar da bir dil zanaatındaki teori ve pratiği birleştirmektedir.

1-Lawrence Joseph

Şair Avukatlar
Şair Avukatlar

Kökleri Lübnan ve Suriye’den gelen, şair ve hukuk profesörü Lawrence Joseph, Detroit’te doğdu. Eğitimlerini Michigan Üniversitesi ve sonrasında   Cambridge Üniversitesi’nde tamamladı İlk şiirini, 1967 Detroit isyanları ve bakkal olan babasının yaşadığı şiddetli soygun girişimi de dahil olmak üzere çocukken gördüğü ayrımcılığa ve şiddetten etkilenerek yazdı.

Michigan Üniversitesi’nde öğrenciyken  Hopwood Şiir Ödülü’nü kazandı. Ayrıca Guggenheim Vakfı ve Ulusal Sanat Vakfı’ndan burs kazandı. New York İlçe Avukatlar Birliği’nin “Hukuk ve Edebiyat Ödülü” nü kazandı.

Princeton Üniversitesi’nde yaratıcı hem yazarlık ve hukuk alanında bilgilerini aktarmaya devam etti. Halen St. John’s Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Hukuk Profesörü olarak devam etmektedir.

2-Monica Youn

Monica Youn
Monica Youn

Monica Youn, Houston, Teksas’ta büyüdü. Princeton Üniversitesi’nden sonra, Yale Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Şiirleri New Yorker , Paris Review ve New York Times Dergisi dahil olmak üzere birçok dergi ve antolojide yer aldı. Eski bir avukat olan Monica Youn halen Princeton Üniversitesinde şiir alanında eğitim vermektedir.

3-Gülten Akın

Şair Avukatlar - 2
Şair Avukatlar – 2

1933 Yozgat doğumlu olan Gülten Akın 1955 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olmuştur. Hem avukatlık hem de öğretmenlik gibi iki farklı mesleği hayatına dahil eden Gülten Akın 1972 yılına kadar Anadolu’nun çeşitli yerlerinde yaşamıştır. Şiirlerinde toplumsal konulara değinmiş, ikinci yeni akımının tek kadın şairidir.

Sezen Aksu’nun şarkılarından Deli kızın Türküsü , Gülten Akın’ın şiirlerinden biridir. 2015 yılında aramızdan ayrılmıştır.

4-Niyazi Akıncıoğlu

Şair Avukatlar - Niyazi Akıncıoğlu
Şair Avukatlar – Niyazi Akıncıoğlu

1919 Kırklareli doğumlu Niyazi Akıncıoğlu, İstanbul Hukuk Fakültesi mezunudur. Şiirle çok erken yaşlarda tanışmış ve ilk şiir kitabı “Haykırışlar”ı 19 yaşındayken yazmıştır.

Hukuk Fakültesinden mezun olduktan sonra memleketine dönerek avukatlık yapamaya başlamıştır.

Şiirlerinde Türkçü ve milli duyguların ağırlığında devam etmiş ve Divan şiirlerinden etkilenerek şiirlerinde farklı akımları ustalıkla harmanlamıştır.

Hayatının sonuna kadar memleketinde yaşamış ve Türk Şiir Antolojisine büyük katkılar sağlamış Niyazi Akıncıoğlu 1979 yılında aramızdan ayrılmıştır.

5-Muammer Lütfi

Şair Avukatlar - 3
Şair Avukatlar – 3

1903 yılı Ödemiş doğumlu olan Muammer Lütfi 1927 yılında İlahiyat Fakültesinden ,1929 yılında da Hukuk Fakültesinden mezun olmuştur. Beş Hececiler’e tepki olarak ortaya çıkan Yedi Meşaleciler topluluğunun üyesidir. Hiçbir şiirini kitaplaştırmadı ve şairliğini bağımsız olarak çeşitli dergilerde sürdürdü. Hayatının sonuna kadar memleketinde avukatlık mesleğini yapmaya devam etti.

Aslında daha aktarmak istediğim ve hatırlanması gereken birçok şair avukatımız var. Hepsi kendi dönemleri içinde hem adalet için çalışmış hem de sanatçı olarak topluma olan duyarlılıklarını kaybetmemişlerdir.

Yazıma Gülten Akın’ın bir dizesiyle veda etmek istiyorum.

“Ah, kimselerin vakti yok Durup ince şeyleri anlamaya.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir