Uluslararası Askeri Ceza Mahkemesi

Uluslararası Askeri Ceza Mahkemesi

1945 ekim ayında ABD, Birleşik Krallık, Fransa ve Sovyetler Birliği’nin açtığı dava olarak bilinmektedir.

İsmini Almanya’nın Nürnberg şehrinde yapıldığı mahkemeden almıştır. Nazi liderlerine karşı suçlama 4 noktada toplanıyordu. Barışa karşı suç (uluslararası anlaşmaları ve sözleşmeleri çiğneyerek; savaşı planlama, başlatma ve yürütme), İnsanlığa karşı suç (soykırım, imha ve sürgün), savaş suçları (savaş hukukunu çiğneme) ve ilk üç noktada listelenen suç eylemlerinin “ortak bir plan ve komplo süreci ile gerçekleştirilmesi”.

216 oturum süren yargılamalar; 1 Ekim 1945 tarihinde sona erdi ve üç kişi beraat etmişti. 22’si için idam cezası istenen 24 mahkum şu cezalara çarptırılmıştır;

Daha hafif suçlamalarla yargılananlardan 10 ile 20 yıl arasında hapis cezası alan kişiler;

Karl Dönitz, Baldur von Schirach, Albert Speer ve Konstantin von Neurath.

Ömür boyu hapis cezası verilen kişiler;

Rudolf Hess, Walter Funk ve Erich Raeder.

16 Ekim 1946 tarihinde İdam cezası kararı verilen bazı kişiler;

Hans Frank, Wilhelm Frick, Juluis Streicher, Alfred Rosenberg, Erns Kaltenbrunner, Joachim von Ribbentrop, Fritz Saucker, Alfred Jodl, Wilhelm Keitel ve Arthur Seyss

Bu kişiler haricinde firar eden Martin Bormann’a yokluğunda idam cezası verildi.

Herman Göring ise idam edilmesine saatler kala zehir içerek kendi hayatına son verdi.

Mahkeme kararı; Nazilerin Sovyet savaş esirlerine işledikleri suçların savaş suçu ve insanlığa karşı suçlar kapsamında olduğuna hükmetmiştir.

uluslararasi-askeri-ceza-ic

Nürnberg İlkelerinden bahsetmek isteriz;

1. İlke: Uluslararası hukuka göre suç kabul edilen bir eylemde bulunan şahıs; bundan sorumludur ve cezalandırılması olasıdır.

2. İlke: Uluslararası hukuka göre suç kabul edilen bir eyleme karşı ceza öngörülmese de; bu şahsı uluslararası hukuk önünde işlediği suçun sorumluluğundan kurtarmaz.

3. İlke: Uluslararası hukuka göre suç kabul edilen bir eylemde bulunan şahıs; devlet başkanı ya da sorumlu hükümet memuru olmaları, işbu şahısları uluslararası hukuk önünde sorumluluktan kurtarmaz.

4. İlke: Bir şahsın üstü ya da hükümetinin emrine uygun davranması; ahlaki irade bir şahıs için her zaman bir olanak olduğundan, uluslararası hukuk önünde sorumluluğunu ortadan kaldırmaz.

5. İlke: Uluslararası hukuka göre suç işlediği iddia edilen şahıs; gerçeklere ve hukuka uygun olarak adli yargılanma hakkına sahiptir.

6. İlke: Aşağıda sıralanan suçlar uluslararası hukuk önünde cezai suçlar olarak belirlenmiştir.

7. İlke: Savaş suçu ya da insanlığa veya barışa karşı işlenen suçların eyleme geçirilmesinde suç ortaklığı; 6. İlkede belirtildiği üzere uluslararası hukuka göre bir suçtur. 

uluslararasi-askeri-ceza-ic2

Barışa Karşı İşlenen Suçlar

Saldırgan ya da uluslararası antlaşmalar, sözleşme ve garantileri ihlal eden bir savaşı planlama, hazırlık ya da kışkırtma. Ortak plana iş birliği yapma ya da yukarıda belirtilen eylemlerin başarılmasına karşı komplo.

Savaş Suçları

Yasaların ya da savaş adetlerinin ihlalleri, örneğin; köle işçilere ya da herhangi bir amaçla sivil halka, işgal altındaki bölge halkına, savaş tutsaklarına, denizdeki insanlara, kötü davranma ya da; onları, rehinelerini öldürme, sınır dışı etme. Bununla birlikte; Kamu veya özel mülklerin yağmalanması, kent, kasaba ve köylerin ahlaksızca yıkımı, askeri gereklilikle açıklamayacak biçimde tahrip edilmesi

İnsanlığa Karşı işlenen Suçlar

Cinayet, kitle imha, köleleştirme, sürgün ve sivil halka yapılan diğer insanlık suçları ya da; siyasi, etnik ve dini nedenlerle eziyet, savaş suçu insanlığa karşı işlenen suçlarla ilgili idam veya eziyet gibi eylemlerin sürdürülmesi.

İstinaf Mahkemelerinin Tarihçesi konulu blog yazımız için tıklayınız.

Uluslararası Askeri Ceza Mahkemesi

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir